Pajisjet e transportueshme qe mund te monitorojne ritmin tuaj te zemres po e cojne teknologjine e monitorimit ne nje nivel tjeter . Keto pajisje jane te afta te monitorojne shenjat vitale te njeriut qe nga ana tjeter e dhomes , madje edhe pa i prekur ata.
Gjeja me impresionuese eshte se nuk kerkohet ndonje harware i vecante por ne fakt arrihet duke perdor nje software i cili mund te punoj ne nje video kamer normale.
Dizenjuesi shprehet ” Softare-i jone mund te implementohet ne çipin e nje kamere noramle ose mund ti bashkangjitet asaj . Ne punojme me partner komercial te cilet ndertojne zgjidhje software te cilat i shtohet ose plotesojne zgjidhjen tone” .
Por sic mund ta prisni transformimi i nje kamere ne nje monitor shendetesor kerkon disa kushte.
Ky software perdor shkencen e fotoplesimografi per te monitoruar ritmin e zemres njerzore , duke dedektuar ndryshimet pothuajse te padallueshme ne lekure ne formen e mikro skuqjeve cdo here qe zemra rreh.
Kjo eshte shkenca qe pajisjet mjekesre perdorin sot ne spitale .
Por gjithsesi algoritmi qe perdor ky software eshte i afte te dedektoje keto ndryshime duke analizuar pikselat nga burimi i videoes .
Kjo do te thote se algoritmi mund te monitoroje ritmin e zemres nga nje distance prej disa metrash , ne cfaredo lloj kushtesh drite dhe mbi te gjitha me te njejtin nivel saktesie ashtu si pajisjet mjekesore ne spitale.
E njejta ide eshte e vertete kur vjen te aftesia e sistemit per te monitoruar frymemarrjen dhe kete e ben duke dedektuar levizjet mekanike nepermjet te dhenave qe vijne nga kamera , cdo here qe personi merr fryme.
Ky algoritem u testua ne spitalet e universitetit te Oxfordit nga ku doli se rezultatet e algoritmit ishin identike me rezultatet nga pajisjet e spitalit .
Dizenjuesi i programit u shpreh se fillimisht shihet nevoja per te ndihmuar mjeket dhe pjesen tjeter te stafit per te monitoruar pacientet , ose gjithashtu gjendet nevoja per te monitoruar pacientet ne spitalet psikiatrike , ose qofte dhe per te monitoruar te burgosurit neper burgje .
E gjithe kjo nevoje vjen nga rritja e jetegjatesise ne vendet e zhvilluara , duke sjelle keshtu njerez me te semure e si rrjedhoje me shume kujdes te specializuar per ta.
Ne te ardhmen , shpresohet se kjo teknologji te perdoret per te monitoruar shendetit e njerzve dhe aktivitetin e tyre jashte konceptit te kujdesit mjekesor.
Per shembull kamera te pajisuara me te tilla programe mund te perdoren ne makinat e njerzve ne menyre qe te monitorohet shendeti dhe siguria e drejtuesit te automjetit dhe te pasagjereve .
Dizenjuesi i programit shprehet se gjithsesi po punohet me shume me programin dhe po punohet qe te nxirret ne treg sa me pare ky program.